Användningsområden för en stubbfräs

28 januari, 2021 Av av lavenitab

Har du funderingar på att köpa en stubbfräs och vill veta mer om den här typen av maskin? Eller har du kanske inte kommit så långt i processen? Du kanske snarare vill ha mer information om hur den här typen av maskin fungerar för att ta reda på om den verkar vara det rätta redskapet för dig. Oavsett var du befinner dig i processen kommer du ha nytta av att läsa vidare, eftersom vi kommer titta närmare på vilka arbetsuppgifter en stubbfräs kan hjälpa till med, och även vad du bör tänka på om du vill köpa en sådan maskin.

Så använder du en stubbfräs

Vad en stubbfräs används till framgår egentligen ganska tydligt av namnet. Den används kort och gott till att fräsa bort stubbar. De kan med andra ord vara mycket bra att ha i flera olika sammanhang. Om du har tagit ned några träd på tomten för att få in mer sol i trädgården får du stubbar kvar som inte ser speciellt roliga ut, och som omöjliggör planteringar eller en jämn gräsmatta. Då vill du förmodligen få bort stubbarna så att du verkligen kan få den fina trädgård du troligen drömmer om. Du kan förstås välja att anlita en firma som kommer och hjälper dig att få bort stubbarna. Du kan också gräva upp stubbarna för hand, men det blir ett oerhört tidskrävande och tungt projekt. Det klokaste du kan göra är då att köpa eller hyra en stubbfräs och själv ta hand om problemet. En maskin av den här typen fungerar ungefär som en cirkelsåg, med den skillnad att den inte sågar utan istället flisar sönder stubben. Det går snabbt och effektivt, och det är förhållandevis enkelt att hantera ett sådant redskap. Det finns även andra tillfällen då en stubbfräs kan komma väl till pass, exempelvis när ett hus ska byggas på ett område där det tidigare stått en träddunge. Innan arbetet med husbygget kan påbörjas behöver alla stubbar tas bort helt, så att markytan blir plan och jämn.

Andra användningsområden

Det kan vara bra att känna till att en stubbfräs inte bara är effektiv att använda när stubbar ska bort, utan även kan vara till nytta om du vill få bort alla rester av en häck eller en buske. Du kanske har tagit bort större delen redan, men har problem med rötter som sträcker sig långt ned i jorden. Då är stubbfräsen redskapet som kan hjälpa dig.

Hyra eller köpa

Om du har kommit fram till att stubbfräsen är maskinen för dig, är det dags att bestämma dig för om du vill köpa maskinen eller hyra den. Det finns naturligtvis inget rätt eller fel, men det du kan fundera över är om det är ett enskilt behov eller om du kommer använda fräsen regelbundet. Om du tror att det här är ett redskap du kan komma att dra nytta av ofta kan det finnas en poäng i att köpa en egen. Om du däremot inte tror att du kommer behöva fräsa upp några stubbar eller rötter mer än vid något enstaka tillfälle blir det billigare att hyra en vid de tillfällena.