Vad används en släntklippare till?

28 januari, 2021 Av av lavenitab

De allra flesta som arbetar med lantbruk och gårdsskötsel kan ha stor nytta av en släntklippare. Det här är ett redskap som kopplas till en traktor, och som då bidrar till att du snabbt och effektivt kan slå gräset i slänter, dikeskanter och andra sluttningar. Det gör att du sparar tid och att du slipper hantera problemet manuellt, vilket naturligtvis är både fysiskt ansträngande och mycket tidskrävande.

Så fungerar en släntklippare

En släntklippare används inte fristående, utan kopplad till en traktor. Exakt hur den kopplas kan dock variera eftersom det finns olika modeller. Vissa kopplas bakom traktorn, andra vid sidan. Arbetsbredden kan variera. Det är viktigt att tänka på att en liten traktor inte klarar att dra en allt för tung och bred släntklippare. Det gäller med andra ord att ta en titt på förutsättningarna. Om den traktor du planerar att använda är relativt liten, bör du även välja en nätt släntklippare. Om du däremot har en tung traktor med hög prestanda kan du känna dig friare i ditt val.

Ett tiltbart klipphuvud

Det som gör släntklipparen lämpad för klippning av högt gräs i släntar och diken, är att den har ett klipphuvud som kan tiltas. Det kan vinklas både uppåt och nedåt vilket gör att det är väldigt följsamt och flexibelt. Eftersom det går att justera vinkeln fungerar det även utmärkt att klippa gräset på plana ytor, vilket gör redskapet ännu mer användbart.

Gott om slagor som sköter jobbet

För att en släntklippare ska kunna slå gräset på ett snabbt och effektivt sätt behöver den vara försedd med en stor mängd slagor. Hur många slagor en viss klippare har kan variera. Det är ofta beroende på arbetsbredd. Det är inte ovanligt att ett redskap av den här typen har så många som 24 slagor, ofta av typen hammarslagor. Ibland kan till och med antalet vara större. Att ett sådant redskap är mer effektivt än att slå gräset för hand blir plötsligt ganska uppenbart när man tänker på detta.

Hållbar och rejäl

Om du köper en släntklippare ser du det förmodligen som en långsiktig investering. Då vill du naturligtvis att den ska hålla i många år. Med tanke på detta är det av stor betydelse att det redskap du väljer verkligen är hållbart. Du bör vid inköpstillfället vara noga med att välja en klippare som är utrustat med stålplattor som skyddar både maskinen i sig och framförvarande traktor mot allt som kan skjuta upp från släntar och annat underlag. Det kan till exempel handla om stenskott, som annars kan åstadkomma stora skador. Det är inte svårt att hitta en släntklippare försett med den här typen av skydd, men du kan inte förutsätta att alla modeller har denna utrustning. Välj därför din maskin med omsorg, så att du kan ha nytta av din nya släntklippare i många år framöver. Påkörningsskydd är också något du bör se till att ha på den klippmaskin du väljer. Det gör att redskapet inte går sönder om du råkar köra på en stubbe eller en sten exempelvis, eftersom redskapet då vinklas i uppåtgående riktning för att undvika hindret.