Att välja det rätta löpbandet

5 februari, 2021 Av av lavenitab

Om du inte gillar att träna och löpa utomhus under hela året kan ett löpband vara en bra investering för dig, för med hjälp av ett löpband blir löpträning och joggning eller bara vanlig gång möjlig oavsett väder, året om. Du slipper ta hänsyn till vare sig väder eller väglag, vilket gör att din träning förmodligen blir mer regelbunden. Löpband har även många bra funktioner som hjälper dig göra din löpträning mer effektiv, t.ex. kalorimätare, träningsprogram och liknande, så de fyller verkligen en viktig funktion för den träningsintresserade.

Konsten att välja rätt löpband

Att välja det rätta löpbandet är dock inte alltid så lätt. Det säljs väldigt många av dem i Sverige idag, och skillnaderna olika löpband emellan är väsentliga. Därför kommer här några tips gällande vad man bör hålla utkik efter för att lyckas hitta ett så bra löpband som möjligt:

En passande maxvikt för dig

Inte något alla behöver tänka på, men är man överviktig är detta något man bör se upp med, för alla löpband har en max. vikt för användare. Vet du med dig att du väger över 90 kg eller 100 kg exempelvis bör du därför ta en extra titt på detta, för att inte överbelasta ditt nya löpband eller till och med ha sönder det.

En stabil och robust konstruktion

Detta tyder på bra kvalitet, men är även skönare när du använder löpbandet. Då vill du inte att något ska vingla eller kännas som att det kan braka ihop när som helst, nämligen.

Ett tillräckligt brett band

Det går att springa på smala band med, men många tycker att detta är mindre bekvämt, och hör du också till dessa personer är det förstås att rekommendera att du försöker hitta ett löpband där bandet är lite bredare, för att det ska vara mer bekvämt för dig att använda. Vet du att du inte stör dig på smala band kan du dock skippa detta steg, men är du det minsta osäker på vad du föredrar rekommenderar vi absolut de bredare varianterna, eftersom de föredras av de flesta.

En bra motor

Detta kommer att driva ditt löpband framåt bättre och på ett mer stabilt sätt, men kommer även att göra att löpbandet håller längre. Att granska varje detalj och all teknisk information du kan hitta om motorn ifråga är därför väldigt viktigt.

En bra garanti

Detta tyder också på bra kvalitet och konstruktion men ger dig även sinnesfrid, så även detta är helt klart att föredra över märken och modeller där man lämnas åt sitt eget öde.

Bra program och funktioner

En del tror att ju fler funktioner ett löpband har, desto bättre är det, men så behöver det faktiskt inte vara. Istället är det viktiga att löpbandet har just de funktioner och program som just du vill ha, samt att dessa fungerar på ett tillfredsställande sätt. Är du inte säker på vilka program och funktioner du vill ha på ditt löpband är att fundera på detta därför det första du bör göra, och sedan kan du börja leta efter löpband som har just dessa funktioner.

Bra stötdämpning

Detta skonar dina knän, så detta är framför allt en viktig punkt för alla som har eller någon gång har haft problem med knäna. Vet man med sig att man aldrig haft bekymmer med knäna kan detta dock vara en något mindre viktig faktor.